Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan – Teknik 1

ADOBELIGHTROOMTUTORIAL Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 

Asslaamualaikum,

Hari ni saya nak share satu teknik edit gambar makanan. Ni khas untuk yang takde DSLR sebab compact camera susah nak dapat efek yang macam DSLR. Untuk gambar makanan yang diambil dengan DSLR korang boleh refer blog Hazmanfadzil.  Saya jarang update pasal makanan sebab kerja saya tunggu aiensepet masak untuk saya je.  Ok jom kita tengok sebelum dan selepas gambar…

 

pizzabeforeafter Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 

Nampak tak beza dua-dua gambar tu. Gambar tu nampak gelap pada mulanya sebab saya guna camera handphone lepas tu situation time tu memang gelap.  Kalau DSLR dah tentu shot saya menarik tanpa edit (#bajet Saiful Nang jap).  Gambar lepas edit nampak cam menghairahkan sebab saya tambah cahaya dan sedikit efek.  Macam ni cara dia…

 

Basic :

Basic1 Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 

Basic2 Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 

Kat sini saya guna kan sikit perbezaan. Tau tak apa fungsi Clarity? Clarity berfungsi untuk tambah efek pudar dan menyerlahkan gambar. Clarity juga fungsi dia meratakan sikit permukaan gambar.  Lagi putih lagi suci.

 

Tone Curve :

ToneCurve Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 

HSL :

HSL Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 HSL ni kita boleh cakap fungsi dia adalah untuk adjust warna yang ada pada photo.  Dengan fungsi ni korang dengan selamba boleh tukar warna baju dalam gambar.  Baju luar yang kita nampak jelah yang dalam-dalam tu tak boleh ye haha…

Effect/Vignete :

 

EffectVignetes Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
Kat atas tu adalah setting dia tapi kalau korang ni jenis pomaleh bak kata orang negeri sembilan, boleh download preset untuk efek ni. Tapi korang still kena adjust sebab lighting untuk gambar raw korang tak sama dengan lighting gambar saya so terpaksa lah rajin kan haha… Ni preset efek gambar :

Preset Edit Gambar Makanan

 

Dan hasil editing akan jadi macam ni…

 

Pizza Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 

p/s :
Actually gambar ni untuk entry lain tapi dah terlepas so guna pakai untuk tutorial plak.

pixel Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1
 Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1 Bean Moreno (1366 Posts)

Seorang skinhead yang suka menulis blog, berkongsi maklumat dan mecari sedikit mata pencarian dari blog

Wordpress Tutorial Adobe Lightroom 3 | Edit Gambar Makanan   Teknik 1

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation