Maharaja Lawak Mega 2014 Minggu Kedua

Assalamualaikum,

Seperti yang dijanjikan hari ni sepatutnya saya review Maharaja Lawak Mega 2014 Minggu Kedua. Tapi komen otai Uptown Bootbois tu buat saya lari arah tuju. So sekarang masa untuk buat apa yang saya plan. Siapa layan Maharaja Lawak Mega Minggu Kedua Jumaat lepas? Dengar katanya ramai yang dah boikot astro ;). Minggu kedua ni bagi saya tak berapa nak kelakar. Cuma beberapa peserta je yang still konsisten.

 

mlmlogo Maharaja Lawak Mega 2014 Minggu Kedua

 

 

Minggu ni masih lagi dengan tema bebas. So peserta boleh buat lawak ikut suka diorang tanpa apa yang perlu dirisaukan tapi malangnya masih jugak ada kumpulan yang tak berapa nak kelakar dan ada juga yang minggu lepas ok tapi minggu ni terlungkup. Dalam Maharaja Lawak Mega 2014 Minggu Kedua ni bagi saya ni lah antara top 3 :

1. Kumpulan Jalor

 

 

 

 

2. Kumpulan Sepahtu

 

 

 

3. Kumpulan Virus

 

 

Ni adalah pilihan saya untuk Maharaja Lawak Mega Minggu Kedua. Peserta yang lain bagi saya kurang dari segi punch line. Tapi respect dengan Kumpulan Sepahtu, even pak Ilya takde sekali pun diorang boleh perform siap boleh sambung cerita minggu lepas dengan keadaan semasa diorang. Ni baru kreatif. Kalau nak tengok full punya video boleh refer Melvister. Sebab saya kedekut bandwidth. Dan ni adalah undian terkini :

 

MLM Maharaja Lawak Mega 2014 Minggu Kedua

 

 

p/s:

harap-harap minggu ketiga dapat tengok persembahan yang lagi best

Jadi Dosa Bila Skinhead Layan Lagu Fynn Jamal

Assalamualaikum,

Hai selamat pagi. Pagi-pagi ni saya hampir tercekik ketika makan sarapan. Bukan sebab sarapan ni tak sedap tapi ada sorang pengomen yang buat satu lawak. Lawak ni lebih lawak dari Kumpulan Jalor Maharaja Lawak Mega 2014. Nak tau apa lawak yang dia buat :

 

skimhead Jadi Dosa Bila Skinhead Layan Lagu Fynn Jamal

 

 

First of all sorry lah dengan bahasa dia yang agak kurang disenangi. Anggaplah dia kurang kasih sayang ataupun dia sebenarnya penagih tegar yang stress tak dapat beli barang sebab takde duit. Lantak dia lah. Mungkin dia nak bercerita pasal muzik lah. Mungkin dia ni juga otai skinhead zaman uptown bootbois. Saya ni budak baru dalam skinhead. Spirit of 69 pun belum habis baca lagi. Baca pun zine budak Banting je.

Pada brader ni, oklah sebelum kita cerita pasal Skinhead secara besar dan total. Apa yang saya tau skinhead adalah culture dan working class adalah level. Memang tak dinafikan skinhead layan muzik macam oi,ska,street rock,punk dan mungkin rock & roll. Tapi adakah jadi dosa bila seorang skinhead layan lagu selain daripada lagu bergenre oi!? Ok jom kita discuss.

Muzik is universal. Untuk bermuzik kita perlukan influence. Even Megat sendiri banyak influence band yang bukan dari muzik oi!. Pernah dengar album eastern oi? Adakah semua lagu dalam album tu pure oi! ?  Brader, dalam muzik kenaada influence. pernah dengar muzik influence, lyric influence dan on stage (performance) influence? Tak semestinya saya skinhead saya nak kena dengar oi! music 24 jam. Tak semestinya saya skinhead saya nak kena nyanyi lagu Micky Fitz sepanjang hari.

Sekarang dah new age lah brader. Jangan sekat akal pada satu benda je. Kasi universal skit kepala tu jangan dok satu tempat. Tapi tak taulah kalau brader ni memang otai saya tak boleh nak cakap apalah. Brader pernah dengar phrase ‘Skinhead is not what you wear but who you are’ tak? Kasi faham dulu brader. Abis skinhead memang nak kena pakai Marten? Skinhead memang wajib pakai jaket Alpha. Kamon….

 

p/s:

Luahan hati shinhead baru nak up. Sekian. Tak sabar nak tunggu Ophilia.

Fynn Jamal Memang Lain Dari Lain

Assalamualaikum,

Rasanya kalau terbaca tajuk dah tau kan kenapa tetiba muncul tajuk ni. Hm… Siapa tengok Separuh Akhir Muzik Muzik 29 semalam mesti tau punyalah. Hari ni jadi treding gambar Fynn Jamal kat instagram dan twitter. Kenapa? Gambar apa yang trending? Kejap ye…

 

10411183 10152636148053863 3322333665641016013 n Fynn Jamal Memang Lain Dari Lain

 

Ni lah gambar yang tengah trending kat instagram. Fynn Jamal ni satu artis yang unik bagi saya. Bagi saya dia ni lebih kurang cam Taylor Swift. Kenapa? Segala lirik dan lagu yang dia buat kebanyakannya berkenaan dengan diri dia. Dan bila dia nyanyi lagu dia feel dia lain macam dan saya rasa audience boleh rasa apa yang dia rasa dan nak sampaikan. Saya ni pulak jenis yang memang suka tarik feel bila saya dengar lagu. Gambar ni diambil masa dia nyanyi lagu Arjuna Beta.

Time dia nyanyi lagu ni saya tengah ada kat kedai makan nak tapau makanan. Bila saya dengar tu timing dia nak perform saya duduk kejap sampai dia habis perform sebab apa? Sebab saya tau Fynn Jamal punya style bila dia perform dia akan bawak semua feel dia atas stage. Kalau bukan saya ni samseng dah tentu-tentu leleh air mata ni. Tapi sebab nak cover samseng punya pasal cool je layan lagu ni :). Bagi yang tak tau lagu 150 juta pun sebenarnya lagu Fynn Jamal cuma ada kisah dia kenapa lagu tu Ainan Tasneem yang nyanyi.

 

 

 

Ni antara lagu Fynn Jamal yang saya rasa berhantu. Saya tak pernah bosan dengar dua lagu ni. Ada lagi lagu-lagu dia yang best. Nak letak semua dalam ni habis bandwidth blog ni (ayat acah-acah blogger banyak trafik). Tapi jangan malas lah pi masuk youtube banyak video lagu Fynn Jamal dalam tu. Bagi saya dia ni bukan seorang lirik biasa-biasa yang buat lagu untuk kaut untung je tapi dia buat lirik sebab memang ada something yang dia nak sampaikan. Lirik dia memang deep dan kalau siapa yang faham serius akan naik bulu roma.

Apapun hopefully karier Fynn Jamal boleh sampai satu tahap yang lebih tinggi. Serius kita perlukan artis yang macam Fynn Jamal ni. Sebab sekarang ni lagu dah makin mengarut dah. Banyak lagu yang liriknya takde faedah langsung. Dan banyak jugak lagu-lagu yang lirik dia buat saya menyampah nak dengar.

 

p/s:

Mana mungkin selimut tertangga… Jadah apa ntah lagu ni…

pixel Fynn Jamal Memang Lain Dari Lain